En läsare skickade en kommentar på mitt förra inlägg där han/hon undrar om julmust och påskmust är samma sak. Att det skulle vara olika recept för julmust och påskmust är en gammal myt som helt saknar förankring i verkligheten. En annan myt angående must är att bryggerierna märker om gammal julmust med påskmustetiketter för att kunna sälja av sitt restlager av julmust är en annan myt. Åtminstone för några år sedan tillverkade Apotekarnes (som ägs av Carlsberg) en "allround must". Tyvärr har jag inte sett denna dryck på länge varför jag misstänker att Carlsberg har slutat sälja den. På Carlsbergs hemsida refereras endast till jul- och påskmust vilket stärker min misstanke om att "allround must" inte går att få tag i längre.
Must introducerades under tidigt 1900-tal av Roberts i Örebro. Roberts tillverkar än idag i princip all essens som bryggerierna använder vid sin musttillverkning. Till julen 2007 lanserade Spendrups smaksatt julmust i smakerna nougat, julkryddor och julkola. Personligen är jag skeptisk till smaksatt julmust men jag gillade nougatvarianten. Den smakade inte särskilt mycket must men den hade en pikant nougatsmak.
Ett bra tips rörande must är att lagra den mörkt under ca ett år. Gör man detta får man en avsevärt mycket godare smak. Viktigt att tänka på vid lagring av must är att musten måste vara förpackad i glasflaska. Är musten förpackad i plastflaska är risken stor att kolsyran försvinner.
/Läsken
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar